Groeien, rijpen en plukken op de koffieplantage
Het productieproces van koffie begint op de koffieplantage waar koffiebonen groeien aan koffiestruiken. Dit proces start in Midden- en Zuid-Amerika en eindigt uiteindelijk in onze koffiebranderij.
1. Telen van de koffieplanten
Koffiebonen groeien op koffieplantages aan de koffiestruik. Aangezien koffiebonen in een bes rijpen, worden ze op dat moment ook wel koffiebessen genoemd. Echter, om koffiebonen te kunnen oogsten, is geduld een vereiste. Aan koffiestruiken groeien pas namelijk vanaf het 3e of 4e jaar koffiebessen die geschikt zijn voor de productie van koffie.
De koffiestruik gedijt het beste op plantages waar voldoende grote bomen aanwezig zijn die op meerdere momenten van de dag voor schaduw zorgen. Daarnaast heeft ook de hoogte van de plantage invloed op de koffiestruik. Zo groeien de geliefde Arabicabonen enkel boven de 1.300 meter, omdat het klimaat vanaf deze hoogte een voordelige invloed heeft op de groei van de plant. Daarnaast zorgt de hoogte ervoor dat er zich minder ongedierte de in bodem nestelt, wat ervoor zorgt dat de Arabicaplant minder cafeïne bevat.
Doordat de koffiebonen in een bes rijpen, kan deze koffiebes als een vrucht beschouwd worden. Net als bij andere fruitsoorten trekt het suiker van het vruchtvlees in de koffieboon wat de smaak beïnvloedt. Aangezien de bodem op iedere plantage anders is, heeft ieder gebied zo ook zijn eigen, kenmerkende smaak.
2. Oogsten van de rijpe koffiebessen
Eenmaal per jaar vindt de oogst van koffiebessen plaats. Afhankelijk van de plantage worden deze met de hand geplukt, zodat de rijpe, rode koffiebessen geplukt worden en de onrijpe, groene bessen blijven hangen.
Niet overal worden de koffiebessen met de hand geplukt. In landen waar er veel plateaus zijn op de plantages, is het ook mogelijk om de koffiebessen machinaal te plukken. Het nadeel aan deze methode is echter dat er dan niet bekeken kan worden of er enkel rijpe koffiebessen geplukt worden.
3. Verwerken en drogen van de bonen
Nadat de bonen geplukt zijn, volgt de verwerking van de koffiebessen. De volgende 2 methoden worden hiervoor toegepast:
- Unwashed: bij de unwashed methode worden de koffiebonen kort gewassen en vervolgens gedroogd in de natuur. Een risicovolle methode, omdat er minder kwaliteitscontroles zijn en een regenbui het droogproces al aanzienlijk kan verstoren.
- Washed: bij de washed methode worden de geplukte koffiebonen in een bad met water gelegd. De rijpe koffiebessen zakken naar de bodem en daarmee is de eerste kwaliteitscheck een feit. De rijpe bonen worden eruit gesorteerd en gaan in een pulper. In deze pulper wordt het vruchtvlees van de koffiebes verwijderd. Daarna worden de koffiebonen gefermenteerd, zodat ook het laatste vliesje om de koffiebonen heen verwijderd wordt. Nadat de ruwe koffiebonen nog een keer gewassen worden, worden ze gedroogd.
Doordat de koffiebonen bij de washed-methode door meerdere kwaliteitscontroles gaan, is er meer zicht op de kwaliteit van de bonen. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat de koffie een zuivere en frisse smaak houdt.
4. Exporteren van de gedroogde koffiebonen
Afhankelijk van de grootte van de plantage worden de koffiebonen op de plantage zelf verwerkt of in een distributiecentrum van de importeur. In deze centra volgen de laatste checks en wordt de koffie in jute zakken of big bags verpakt en naar Europa vervoerd.
Bij Beukenhorst kiezen we ervoor om onze koffiebonen in jute zakken te laten vervoeren, omdat de koffiebonen zo kunnen ‘ademen’. Daarnaast zijn de hoeveelheden koffie in jute zakken kleiner dan in big bags, waardoor de kwaliteit nauwgezetter gecontroleerd kan worden.