4 manieren en tips om koffie lang én goed te bewaren
We weten nu dat op een goede wijze koffie bewaren van belang is om een lekkere kop koffie te kunnen zetten. Maar wat kun je nu precies doen om je koffie op de juiste wijze te bewaren? Wij geven hieronder tips, zodat jij de fijne smaak van je favoriete koffie kunt behouden:
1. Bewaar de koffie op een donkere, koele en droge plek
Om koffie goed te kunnen bewaren, is het belangrijk dat je rekening houdt met de invloed van zuurstof, licht, vocht en warmte. Dit klinkt natuurlijk vrij omvangrijk, maar in de praktijk is het eigenlijk eenvoudig. Zo kun je je koffie beter niet in de kelder of koelkast bewaren, omdat het hier vochtig is.
Wij raden daarom aan om je koffie op een donkere, koele én droge plek neer te zetten. Hierbij kun je denken aan een keukenkastje die niet in de volle zon staat. En voor de nieuwsgierigen onder ons, koffiebonen bewaren in de vriezer zorgt er niet voor dat de smaak langer behouden blijft
2. Open de verpakking pas wanneer je de koffie daadwerkelijk gebruikt
Het klinkt vanzelfsprekend, maar open de zak met koffiebonen pas als je hem echt wilt gaan gebruiken. Zodra je de verpakking opent, komt er zuurstof bij de koffie waardoor de oliën vrijkomen en de bewaartermijn direct is verkort. Daarnaast is het bij de aanschaf van koffiebonen handig om te kijken of de verpakking helemaal intact is, zodat er geen zuurstof en licht bij de koffie komt. Een degelijke koffieverpakking zorgt er namelijk voor dat de koffie koel, donker en droog bewaard blijft.
3. Vul het bonenreservoir niet volledig
Als je thuis een automatische koffiemachine hebt, dan zul je er vast wel eens een uitdaging van gemaakt hebben om zoveel mogelijk koffiebonen in het reservoir te laten passen. Als je deze koffie echter niet binnen een aantal dagen consumeert, verliezen de bonen aan smaak. In het reservoir worden de koffiebonen namelijk blootgesteld aan licht en zuurstof, waardoor ze hun smaken sneller afgeven. Wil je dit voorkomen? Vul dan het reservoir met minder koffiebonen en vul deze wat vaker bij.
4. Een kwalitatief bewaarblik voor koffiebonen uit geopende zakken
Nu we weten dat het bonenreservoir het beste niet volledig gevuld kan worden, rijst natuurlijk de vraag: wat doen we met de koffiebonen die in de verpakking overblijven? Om ervoor te zorgen dat deze koffiebonen hun smaken behouden, adviseren wij het gebruik van een kwalitatief bewaarblik. In een bewaarblik worden de koffiebonen niet blootgesteld aan zuurstof, licht, vocht en warmte en blijven zo dus vers.
Met een paar kleine aanpassingen wordt koffie bewaren dus een kleine moeite. Ben je nu eigenlijk benieuwd welke koffiebonen dan het beste bij jou of je koffiemachine passen? Lees dan hier verder.