3. Het brandproces
Voordat de afgewogen koffiebonen in de brander terechtkomen, wordt de brander opgestookt tot ongeveer 200 graden, afhankelijk van de melange. Bij de juiste temperatuur stromen de ruwe, groene koffiebonen in de trommel van de brander. Vanaf dan start het koffie branden en in deze tijd worden de bonen langzaam gebrand, ook bekend als 'slow roasting', tot ze de juiste branding, grootte en kleur hebben. Aan het einde van het brandproces worden de gebrande koffiebonen afgeblust met water, zodat de bonen snel in temperatuur dalen en zo hun smaak beter vasthouden.
Na het branden komen de bonen op een rooster in een koelbak, waar koude lucht door de bonen blaast en deze laat afkoelen. Als de koffiebonen afgekoeld zijn, wordt er een klein monster van deze bonen genomen. Dit monster wordt direct gemalen en onder de kleurmeter gehouden om te bepalen of deze de juiste kleur en branding heeft. Vervolgens komen de koffiebonen in verrijdbare silo’s terecht, waar de koffie drie dagen verder kan afkoelen en karmeliseren, zodat alle smaken goed vrij kunnen komen.
4. Koffie branden met oog voor de omgeving
Het is natuurlijk belangrijk dat de omgeving geen hinder ondervindt van het brandproces en dat de koffiebonen op een duurzame wijze gebrand worden. De geur die tijdens het brandproces vrijkomt, wordt daarom middels een katalysator geneutraliseerd. Ook komen tijdens het koffie branden de vliesjes die om de koffiebonen heen zitten vrij. Deze vliesjes komen in een vliezenpers terecht en worden hier in een briket geperst en opgehaald door de oesterzwamkweker.
5. Dagverse koffie
Nadat de gebrande koffiebonen drie dagen hebben kunnen karameliseren, worden de koffiebonen verpakt. De gebrande koffie komt vervolgens in een 10-cellige weegkop terecht waar de koffie nauwkeurig wordt afgewogen, zodat in iedere verpakking de juiste hoeveelheid komt. Door de koffies dagvers te branden, wordt er zo vers mogelijke koffie bij de klant geleverd.
Kortom, koffiebonen branden is een ambachtelijk vak dat om veel kennis en aandacht vraagt. Door de bonen langzaam te branden, wordt de ‘slow-roasting’ techniek optimaal toegepast. Echter, om een perfecte kop koffie te kunnen zetten, is natuurlijk ook een kwalitatieve koffiemachine van belang, zodat je het maximale uit de koffiebonen kunt halen.
Ook Beukenhorst Koffie in jouw zaak of kantoor? Wij adviseren je graag!
Ben je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat jij ook graag vers gebrande Beukenhorst Koffie wilt schenken? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met één van onze specialisten of bestel jouw favoriete koffiebonen in onze webshop.