Kun je ons wat meer over jezelf en restaurant de Zwaan vertellen?
Mijn naam is Carlijn Kiekebosch en samen met mijn moeder Gonnie runnen wij sinds 2015 restaurant de Zwaan in Winterswijk. Mijn moeder heeft hier 38 jaar gewerkt en heeft daarna het restaurant overgenomen. Ik zat toen nog op de Hoge Hotelschool en ben daarna in de zaak gekomen. Tijdens mijn opleiding heb ik bij verschillende horecazaken stage gelopen, bijvoorbeeld in Engeland. Tijdens mijn stages heb ik geleerd dat je ondanks drukte de tijd kunt nemen om op de kleine dingen te letten die mensen waarderen.
Restaurant de Zwaan omschrijven vind ik een lastige vraag, want je kunt bij ons namelijk terecht voor ontbijt, lunch, borrel en avondeten. Toen wij het restaurant overnamen, was het restaurant met name gericht op de Duitse klant, wat je terugzag in zowel het eten als de (filter)koffie. Wij hebben geprobeerd dat eruit te halen, zodat het wat meer bij deze tijd past. Het is daarom ook bijzonder en leuk om te zien dat de Duitse klant ons goed weet te vinden en dat zij meegaan in onze ontwikkeling.
Het constant vernieuwend willen zijn geldt eigenlijk voor alle facetten in ons bedrijf. Waar we vroeger misschien wat meer achter de trend aanliepen, proberen we nu juist vooruitstrevend te zijn. Dit kun je zien aan onze specials, zoals ‘Zoete Zaterdag’ en ‘Lobster Sunday’. Natuurlijk, in het begin vind je het spannend om de schnitzel en tomatensoep van de kaart te halen, maar nu denken we er niet eens meer aan. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat het erom gaat dat de klanten terugkomen. Je kunt eenvoudig nieuwe gerechten en thema’s verzinnen, maar het gaat erom dat onze klant ons weet te vinden.
Hoe is voor jullie de overgang van filterkoffie naar een espressomachine geweest?
Voorheen stond hier een volautomaat, maar tot 12.00 uur ‘s middags schonken we nog filterkoffie. Dit vonden we echter niet meer bij ons passen en vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe machine. Ik vond een espressomachine altijd al fantastisch en was er dan ook van overtuigd dat we dit moesten doen bij de Zwaan. Tuurlijk, in het begin twijfel je aan het aantal handelingen voor elke medewerker en de haalbaarheid als het echt druk is. Daarin zijn wij gelukkig goed geadviseerd door Beukenhorst Koffie en we hebben tevens een week voor de opening een training gehad.
Daarnaast vind ik dat je met een espressomachine veel meer achter je product staat, omdat je een constante kwaliteit hebt en de koffie vers is. Ik vind het ook bijzonder om te zien dat onze klantengroep met deze ontwikkeling is meegegroeid. Je hoeft bij onze huidige klantengroep namelijk niet meer met filterkoffie aan te komen.
Hoe zou je de relatie met Beukenhorst Koffie omschrijven?
Bij de Zwaan werken we nu met de Faema Emblema en dat bevalt ons heel goed. Daarnaast gebruiken wij de Beukenhorst Classic melange met 100% Arabica bonen en het bijpassende servies. Bovendien is het zo dat als wij bijvoorbeeld op zoek zijn naar goede theesoorten, Beukenhorst ons graag ondersteunt om deze te vinden.
Persoonlijk vind ik dat de relatie een goede wisselwerking is tussen beide partijen. Wij geven jullie input over wat wij belangrijk vinden en jullie komen daarentegen weer met tips en trends voor ons. Een mooi voorbeeld hiervan is dat een vertegenwoordiger van Beukenhorst Koffie aangaf dat de espressomachine voor een spiegelwand moest komen te staan en dat we dit ook daadwerkelijk gedaan hebben. Ik denk dan ook dat Beukenhorst goed kan inschatten met welk nieuws en welke tips ze ons vooruit kunnen helpen.
Bijzonder om te vermelden is dat onze relatie al jaren teruggaat, omdat Beukenhorst in Winterswijk is begonnen. Ik heb stage gelopen en gewerkt bij ‘de Beukenhorst’ (nu ‘de Revolutie’) en zo bouw je natuurlijk in de loop der jaren een band op met elkaar.