De verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen
Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt, verschillen Arabica bonen en Robusta bonen behoorlijk van elkaar. Maar welke verschillen zijn er nu precies tussen deze beide koffiesoorten en hoe onderscheid je een Arabica boon van een Robusta boon? Wij leggen het hieronder uit:
1. Herkomst van de koffiebonen
Hoewel de Arabica bonen zijn oorsprong kennen in Ethiopië, wordt deze boonsoort voornamelijk in Zuid- en Centraal-Amerika geteeld. Arabica bonen worden op relatief grote hoogte geteeld, vaak tussen de 800 en 2.000 meter. De Arabica heeft dan ook een koeler, schaduwrijker klimaat nodig om te kunnen groeien ten opzichte van de Robusta.
Robusta koffie komt oorspronkelijk uit West- en Centraal-Afrika. Tegenwoordig wordt Robusta met name in Vietnam en Indonesië verbouwd. Robusta koffie groeit in de lagere gebieden, gemiddeld beneden de 800 meter. Hierdoor kan Robusta ook beter tegen warmere klimaten en weersomstandigheden.
2. Cafeïnegehalte
Robusta koffie bevat bijna dubbel zoveel cafeïne als Arabica koffie. Cafeïne is een natuurlijk pesticide wat de koffiebonen beschermt tegen insecten, ziekten en schimmels. Aangezien Robusta op lagere plantages wordt aangeplant en in warme, vochtige klimaten wordt verbouwd, heeft deze plant meer cafeïne nodig om niet aangetast te worden. Arabica bonen, die op grotere hoogten worden verbouwd, zijn dus minder gevoelig voor deze invloeden waardoor het cafeïne gehalte in deze koffieboon lager is.
3. Smaakprofiel
Arabica koffiebonen hebben een verfijnd, complex smaakprofiel met subtiele zoete tonen, vaak met nuances van fruit, bloemen, bessen, en soms chocolade. Door hun lagere cafeïnegehalte en zoete tonen hebben Arabica-bonen een zachtere, gebalanceerde smaak en een lichte, aangename zuurgraad.
Robusta bonen hebben een sterkere, meer bittere smaak. Door het hogere cafeïnegehalte hebben Robusta bonen een krachtige, aardse smaak, vaak met tonen van noten, hout en soms een chocoladeachtige nasmaak. De koffie kan een zwaarder mondgevoel hebben en heeft over het algemeen minder nuance dan Arabica.
Kortom, Arabica koffiebonen worden met name gekozen voor de verfijnde doch subtiele smaken. Robusta bonen worden daarentegen vaker gebruikt in filterkoffies en/of donkere brandingen wanneer er meer kracht en body van een koffie wordt verwacht. Toch blijft elke koffie verschillend en kan een kwalitatieve Robusta soms beter smaken dan een matige Arabica. Het brandproces speelt hierin ook een rol, waarover we hieronder meer vertellen.
4. Uiterlijk
Ook qua uiterlijk verschillen Arabica en Robusta bonen van elkaar. De Arabica bonen kun je herkennen aan een langwerpige, ovale boon. Robusta bonen zijn kleiner, ronder en compacter van vorm. De middenstreep in de Arabica boon is tevens vaak wat gebogen of golvend, terwijl dit bij de Robusta boon een rechte streep is.